Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Asigurari RCA si CASCO

In primul rand vrem sa lamurim cu acronimul RCA. Am observat ca sunt mai multi soferi care se intreaba “ce inseamna rca?”, “ce este rca-ul?”, “ce reprezinta asigurarea rca?”

RCA - inseamna Raspundere Civila Auto.

Asigurarea RCA, in forma ei completa inseamna asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de vehicule.

Conform ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), autoritatea care se ocupa cu supravegherea pietei asigurarilor, polita de asigurare R


Absolut toate entitatile juridice sau persoanele fizice care detin vehicule inregistrate sau inmatriculate pe teritoriul Romaniei au obligatia de a achizitiona o  in toata perioada cat detine acea proprietate.
CA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident rutier, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident auto.

Scopul acestui tip de asigurare este ca cel pagubit/nevinovat sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite fie ele materiale si/sau vatamari corporale, indiferent de situatia materiala a celui care a produs accidentul.

In Romania se poate incheia un contract de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurari autorizate in acest sens cu conditia ca autovehiculul pe care il detineti sa fie inmatriculat/inregistrat sau urmeaza sa fie inmatriculat sau inregistrat in Romania.

Formatul asigurarii
La incheierea unei asigurari RCA o sa observati impartirea politei in 2 zone:
1.Cartea internationala de asigurare pentru autovehicule
carte verde

2.Asigurarea de raspundere civila auto
polita rca

Unde este valabila asigurarea RCA? Asigurarea auto obligatorie RCA este valabila:
  • pe intreg teritoriul Romaniei;
  • pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene;
  • pe teritoriul apartinand Spatiului Economic European;
  • Pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene.

Societatile de asigurari au dreptul sa extinda valabilitatea teritoriala a politei RCA. Statele in care asigurarea RCA este valabila sunt intotdeauna marcate pe polita.
marcare carte verde

Despagubirile materiale in cazul unui eveniment se acorda doar daca polita de asigurare se afla in valabilitate si se acorda in limita plafonului de despagubiri stabilit de ASF. Despagubirile in bani se acorda pentru urmatoarele evenimente:

  • vatamari corporale sau deces;
  • pagube materiale;
  • pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

In cazul in care o entitate juridica sau o persoaana fizica este proprietarul de drept al unui vehicul inmatriculat in Romania si nu detine in mod continuu o asigurare rca valabila, reprezinta o contraventie conform legilor din Romania.

Tarifele primelor de asigurare pentru asigurarea obligatorie RCA poate sa difere de la o societate la alta si sunt obligati pe site-urile proprii ale acestora sa ofere informatii privind nivelul primei de asigurare. Societatile de asigurare isi calculeaza si isi stabilesc propriile tarife RCA si le transmit Autoritatii de Supraveghere Financiara.

În situația în care ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar înmatriculat în străinătate, vă puteți adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România pentru asistență.

In cazul in care ati fost victima unui accident produs de un autovehicul care era inmatriculat in alta tara, trebuie sa va adresati pentru ajutor BAAR (Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania).


CASCO este asigurarea facultativa a autovehiculelor impotriva avariilor accidentale si furtului.
Valabilitatea politei CASCO este, de regula, de 1 an calendaristic (365 zile), iar acoperirea riscurilor incepe la ora 24 a zilei in care se efectueaza plata.
Teritorialitate / Alegerea limitei geografice de acoperire a politei Casco,
• pentru avarii, polita este valabila in Romania (mai multe companii ofera acoperire pentru avarii si in statele Spatiului Economic European);
• pentru furt, asigurarea este valabila numai pe teritoriul Romaniei.
In cele mai multe dintre cazuri, contra unei prime suplimentare, riscurile de furt si de avarii pot fi extinse si in afara tarii.
Unele companii ofera extinderea pentru riscul de furt extern gratuit in cazul in care ati incheiat atat polita CASCO, cat si pe cea RCA la acelasi asigurator.
Suma asigurata (valoarea reala) se calculeaza avand la baza valoarea de nou si vechimea autovehicului. In functie de vechimea vehiculului, la valoarea de nou se aplica un coeficient de uzura. Uzura difera de la un asigurator la altul si se calculeaza in functie de vechimea masinii. Pentru autovehiculele de pana la un an vechime si aflate la primul proprietar, valoarea de nou este valoarea din factura de achizitie. Pentru autovehiculele second hand, valoarea de nou se determina conform cataloagelor specializate. Dupa ce se stabilesc valoarea reala a masinii se vor adauga valorile dotarilor suplimentare.
Suma asigurata, cat si prima de asigurare pot fi exprimate atat in lei, cat si in valuta.
De regula, asigurarea CASCO se ofera doar autovehiculelor cu varste intre 0 - 8 ani (majoritatea asiguratorilor), 0 - 12 ani (anumiti asiguratori) sau masinilor de colectie.

Fransiza reprezinta partea din valoarea daunei stabilita ca suma fixa ori procent din suma asigurata (de regula, incadrata in 0,5-20% din suma asigurata) suportata de asigurat pentru fiecare eveniment (accident/furt in cazul asigurarii CASCO).
Prin obligativitatea acceptarii unui contract de fransiza, asiguratorii incearca sa responsabilizeze mai mult sofer.